Klinik Kesihatan UM 1. Perkhidmatan Manfaat di bawah skim ini termasuk pemeriksaan dan pemeriksaan, rawatan, pemeriksaan elektrokardiogram, kemudahan x-ray di Pusat Perubatan Universiti Malaya, rujukan dan kemasukan ke wad di hospital Kerajaan atau IPTA (kecuali Hospital Putrajaya), penilaian perubatan untuk aktiviti fizikal dan laporan perubatan.

 2. Rujukan kepada pakar dan penyiasatan khas misalnya MRI, imbasan otak dan ultrasound hanya boleh dirujuk ke Pusat Perubatan Universiti Malaya jika perlu oleh Pegawai Perubatan.

 3. Laporan Peperiksaan Kesihatan (PD1)

  1. Semua pelajar baru dikehendaki melakukan pemeriksaan kesihatan termasuk x-ray dada dan mengemukakan laporan lengkap ke Klinik Kesihatan Pelajar. Kakitangan Klinik boleh menolak untuk menerima laporan perubatan jika tidak lengkap atau jika X-ray Kada belum selesai. Kegagalan berbuat demikian akan mengakibatkan pelajar tidak layak untuk sebarang kemudahan di bawah skim ini.

  2. Semua pelajar juga dikehendaki mengemukakan semua laporan makmal yang telah dilakukan semasa pemeriksaan kesihatan.

  3. Pemeriksaan kesihatan untuk peserta baru juga boleh dilakukan di Klinik Kesihatan Pelajar, Universiti Malaya.

 Jadual operasi Klinik Kesihatan Pelajar UM mulai 10.03.2020 adalah seperti berikut:

 

HARI

MASA

Isnin – Khamis

8:00 pagi– 1:00 tgh
1:00 tgh – 2:00 ptg (TUTUP)
2:00 ptg – 5:00 ptg

Jumaat

8:00 pagi – 12:15 tgh
12:15 tgh – 2:45 ptg (TUTUP)
2:45 ptg – 5:00 ptg


Waktu pendaftaran akan ditutup setengah jam awal sebelum waktu operasi.

Lokasi Klinik Kesihatan Pelajar terletak seperti berikut. Untuk peta lokasi, sila KLIK DI SINI.

KLINIK KESIHATAN PELAJAR
Bangunan Siswarama
Fakulti Seni dan Sains Sosial
Universiti Malaya
50603 Kuala Lumpur
03 - 7967 6445
kkpum@um.edu.my

 

Bagi pelajar UMCCed di lokasi Nilam Puri, boleh mendapatkan khidmat atau rawatan kesihatan di beberapa klinik panel yang telah ditetapkan oleh Universiti Malaya bagi menggantikan klinik kesihatan pelajar. Berikut adalah senarai klinik panel:-

 1. Klinik Fatah & Abdullah
 2. Klinik Hj. Razali
 3. Kumpulan Klinik-Klinik Kota Bharu

Tarikh Dikemaskini: 10/07/2019 (oleh Klinik Kesihatan Pelajar)

 

 1. Di bawah Skim Kesihatan Pelajar, semua pelajar yang dimasukkan ke Hospital Kerajaan atau IPTA hendaklah mendapatkan Surat Jaminan yang dikeluarkan oleh Pegawai Perubatan Klinik Pelajar untuk dikemukakan kepada pihak berkuasa hospital berkenaan.

 2. Pelajar juga perlu mendapatkan Surat Jaminan sebelum membuat sebarang susulan di mana-mana Hospital Kerajaan atau IPTA.

 3. Semasa kecemasan, pelajar boleh mendapatkan rawatan di mana-mana Hospital Kerajaan atau IPTA. Apa-apa bayaran yang dibuat boleh dibayar balik dengan mengemukakan resit / invois asal kepada Klinik Kesihatan Pelajar dalam masa 14 hari dari tarikh pengeluaran resit / invois ini.

 4. Apa-apa bayaran yang dibuat untuk kes-kes yang bukan kecemasan semasa waktu kerja Klinik Kesihatan Pelajar tidak boleh dituntut atau dibayar balik.

 5. Perbelanjaan tidak akan dibuat atau dibayar balik oleh Klinik Kesihatan Pelajar sekiranya pelajar gagal mendapatkan Surat Jaminan sebelum meneruskan apa-apa rawatan.

 6. Pembelian Peranti Prostetik, Implan Pembedahan, Pergigian, Pakar Khas tidak dilindungi di bawah skim ini.

 7. Skim ini tidak meliputi kos rawatan Hospitalisasi dan Rawat Pesakit Antarabangsa pelajar

Sila KLIK DI SINI untuk memuat turun garis panduan pemberian Surat Jaminan.

Keadaan dan Kemudahan Perubatan TIDAK DIBAYAR Di Bawah Skim ini
Seorang ahli tidak berhak kepada perkara berikut di bawah Skim ini;

 1. Kos untuk ujian kehamilan, kehamilan dan komplikasi, penyampaian, penyiasatan ketidaksuburan, perancangan keluarga, rawatan kosmetik, coronary-by-pass, pemindahan organ, pemindahan sumsum tulang, dialisis buah pinggang, rawatan AIDS, atau sebarang penyakit atau rawatan lain melibatkan kos rawatan yang sama yang ditanggung oleh penyakit atau rawatan yang disebutkan;

 2. Kos mana-mana gigi palsu, alat bantuan pendengaran, tongkat, splint, alat bantu ortopedik, atau sebarang peralatan pembedahan atau pergigian perubatan lain; Atau

 3. Mana-mana rawatan perubatan atau pergigian apa-apa jua atau kemasukan ke hospital yang berlaku di luar Malaysia, tidak kira sama ada kehadiran ahli di luar Malaysia adalah atas desakan pihak Universiti.

 4. Kos untuk ubat khas.

Pemeriksaan Hepatitis B Dan Vaksinasi
Pemeriksaan untuk Hepatitis B dengan kos RM20.00. Vaksinasi untuk Hepatitis B juga boleh didapati dengan kos RM26.00 / dos. Semua pembayaran mesti dibuat di Klinik Kesihatan Pelajar.

Tarikh Dikemaskini: 10/07/2019 (oleh Klinik Kesihatan Pelajar)

 

UMShuttle @ Medic telah dilancarkan pada 29 Mei 2019, Rabu di Gazebo, Kompleks Perdanasiswa. Perkhidmatan 'Student First’ ini telah bermula pada 10 Jun 2019. Ia akan digunakan untuk membantu pelajar yang benar-benar memerlukan yang menghadapi masalah pengangkutan untuk mendapatkan rawatan di Perkhidmatan Kesihatan Pelajar Universiti Malaya dan kes-kes bukan kecemasan.

 

Untuk menggunakan perkhidmatan UMShuttle @ Medic, anda boleh menghubungi talian 03-7967 3506. Pada masa ini, pick-up point dan lokasi yang dipilih untuk perkhidmatan ini termasuk penginapan di kampus / pick-up point di luar kampus seperti Pantai Dalam, Kerinchi dan Petaling Jaya (Seksyen 12, 16 dan 17).

 

Perkhidmatan ini beroperasi dari jam 9.00 pagi hingga 4.30 petang.

 

Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi Puan Asmah Jamaludin / Puan Amelisa Yahaya di 03 7967 7060/3506 untuk bantuan anda.